پزشکی

دندان نوزاد و کودکان و راه های مراقبت از آن

دندان کودکان

مراقبت از دندان نوزاد از همان روز های اول بسیار حائز اهمیت است . اگر چه دندان نوزادان از نوع شیری و موقت هستند ولی برای حفظ سلامت لثه ها و برای داشتن دندان های دائم سالم , مراقبت از آن ها بسیار ضروری است .

به همین منظور باید والدین بسیار مراقب رشد و نگهداری دندان های کودکانشان باشند .

مراقبت از دندان نوزاد :

حتی قبل از در آمدن دندان های شیری نوزاد , بعد از خوردن هر دفعه غذا و شیر , لثه کودکانتان را کاملا تمیز نمایید .

درست است که دندان ها از 6 ماهگی شروع به رویش می کنند ولی دندان ها در اصل در لثه پنهان شده است .

بهتر است برای تمیز کردن لثه های نوزادتان از دستمالی نرم , لطیف و گرم استفاده نمایید . در صورت تمایل می توانید از دستگاه های مخصوص برای این کار استفاده نمایید .

نکته قابل توجه در استفاده از این دستگاه , خورده نشدن خمیر دندان توسط نوزاد می باشد . فلوراید موجود در خمیر دندان برای کودکان زیر 4 سال بسیار سمی و مضر است .

 

دندان نوزاد و راه های نگهداری

دندان نوزاد

پس از رویش دندان های شیری مراقبت های اصلی آغاز می شود . امروزه باید کاملا این باور را که دندان های شیری مقت هستند و پس از مدت زمانی می ریزند و مهم نیستند را دور بریزیم . این در صورتی است که همین دندان های شیری جای دندان های دائمی را حفظ می کنند و برای تغذیه درست و سالم کودک بسیار ضروری می باشد .

در صورت هر گونه آسیب و پوسیدگی در دندان ها , باعث ایجاد عفونت لثه – ژنژیویت یا التهاب لثه – می شود . در صورت بروز این مشکل ممکن است در فضای دائمی دندان های دائمی نیز تاثیر بگذارد .

نشانه های پوسیدگی دندان :

از تغییر رنگ و ایجاد لکه های کوچک بر روی دندان های نوزاد می توانید پوسیدگی های دندان را تشخیص دهید . پس از گذشت مدت زمانی از تغیر رنگ , حفره های کوچکی بر روی آن ایجاد می شود .

در این صورت سریعا به دندان پزشکی مراجعه نموده و سعی کنید دندان و دهن نوزاد را تمیز نگهداری کنید تا از افزایش پوسیدگی و ایجاد درد جلوگیری نمایید .

شست و شو دهان و دندان نوزاد با آب :

بعد از هر وعده خوردن شیر و یا غذا , به کودکان آب دهید تا آن را بنوشد و دهانش را با آن تمیز نماید .

آب برای تمیز کردن دندان در دوران نوزادی بسیار موثر است اما پس از گذشت 1 سال و نیم بهتر است , کودکان را برای استفاده از مسواک عادت بدهید . مسواک مناسب برای استفاده کودکان باید بسیار نرم باشد . در این دوران استفاده از خمیر دندان لازم نمی باشد .

مراقبت از دندان در سن 2 سالگی :

در این سن علاوه بر مسواک بهتر است از خمیر دندان مناسب کودکان نیز استفاده نمایید . به اندازه یک عدس خمیر دندان بر روی مسواک بریزید و از کودکتان بخواهید تا دندانش را تمیز کند . در استفاده از مسواک به او کمک کنید و از تشویق او در این کار دریغ ننمایید .

باید به کودک آموزش دهید که از خمیر دندان به هیچ عنوان نخورد . در صورت تمایل و عدم اطمینان از کودک برای نخوردن خمیر دندان , این کار را می توانید تا 3 سالگی عقب بیندازید .

کودک و سلامت دندان

سلامت کودک

میزان مصرف فلوراید برای کودکان :

میزان کافی از فلوراید برای بدن کودکان بالا 3 سال لازم است که در این خصوص می توانید با پزشک کودکتان مشورت و در نحوه رساندن این ماده به بدن فرزندتان مشاوره بگیرید .

در آب شهری میزان کافی از فلوراید وجود دارد .

مراجعه منظم به دندانپزشک :

زمان مناسب برای مراجعه اولین بار کودک به دندانپزشکی در سن یک سالگی می باشد . اما برخی از متخصصان بر این باورند که برای اولین مراجعه به پزشک در سن 3 سالگی است .

نکته های کلیدی و کلی برای مراقبت از دندان نوزاد و کودک :

ریشه های دندان ها و شکل گیری لثه ها در زمان کودکی شکل می گیرد , به همین علت مراقبت و گهداری از دندان ها در سنین کم بسیار دارای اهمیت می باشد .

اولین نکته مهم و اساسی در تمیز نکهاشتن دندان ها است . تمیز کردن دندان ها در سنین پایین باید تحت نظارت والدین صورت بگیرد .

از دادن مواد قندی و نشاسته دار در میان وعده ها بپرهیزید . برای تمامی وعده های غذایی کودکتان برنامه غذایی مناسبی در نظر بگیرید .

بهترین جایگزین برای مواد قندی و تنقلات شیرین , مواد مغذی مانند گردو , کشمش , پسته و … می باشد . این مواد را حتما در برنامه غذایی فرزندانتان قرار دهید .

در همان روز های اول آموزش های لازم را برای مراقبت از دندان را به کودکانتان دهید .

در صورت مشاهده حتی کم ترین میزان پوسیدگی سریعا کودک را به دندانپزشکی ببرید ؛ زیرا که پوسیدگی در دندان های شیری به سرعت پیش روی می کند و ممکن است به عصب برسد و درد شدیدی را برای فرد ایجاد کند .

در صورتی که کودک علاقه به خوردن آدامس و انواع نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه دارد , از آدامس و نوشیدنی های بدون قند به او بدهید .

برای حفظ سلامت و استحکام استخوان و دندان ها , کودکان پس از گذشت از سن شیر خوارگی , باید حدالقل سه لیوان در روز شیر بنوشند .

به کودکتان آموزش دهید که با دندان لق شده با زبان بازی نکند و از کشیدن آن در خانه جدا خودداری نماید و به پزشک متخصص در این خصوص مراجعه نمایید .

نوازادان و راه های حفظ سلامت دندان

دندان شیری

نشانه های رویش دندان های شیری نوزادان :

نوزادان دارای رفتار های متفاوتی در زمان رویش دندان ها ی شیری می باشند . برخی از نوزادان در این دوران دارای درد زیادی نیستند اما در برخی دیگر این دوران بسیار سخت و دارای درد بسیاری خواهد بود .

اما به طور کلی موارد زیر از نشانه رویش دندان های نوزاد می باشد :

  1. بی قراری و کلافگی کودک
  2. تمایل کودک به مکیدن انگشت
  3. فشار دادن و مالیدن لثه ها
  4. افزایش میزان ترشح بزاق
  5. بی اشتهایی کودک
  6. تمایل کودک به جویدن اجسام مختلف
  7. گریه های بی دلیل

برای کم کردن درد های نوزادتان می توانید از کمپرس سرد – یخ استفاده نمایید . از دیگر راه های موجود برای کمک به نوزاد برای گذشت از این دوران , ماساژ دادن لثه ها است . هم چنین خریداری حلقه های پلاستیکی مخصوص برای لثه کودک نیز بسیار موثر است .

 

از دیگر مقاله های موجود در سایت مال کالا :

هوش هیجانی

 

 

دیدگاهتان را بنویسید