وبلاگ-اخبار

واکسن کووید 19 ساخت ایران

واکسن کووید 19 ساخت ایران

واکسن کووید 19 ساخت ایران

تاکنون چندصد واکسن در دنیا برای کرونا درحال آزمایش می باشد. کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و درحال آزمایش و ارزیابی چند نوع واکسن در داخل هستندو در مقاله پیش رو به بررسی روند و اجرای واکسن های درحال آزمایش ایران می پردازد.

واکسن مشترک باکوبا(سوبرانا)

از همان روزهای ابتدایی شیوع کرونا انستیتوپاستور کشور ایران به همکاری کشور کوبا در بررسی و مطالعه بر روی واکسن کرونا پرداخت. واکسن مورد مطالعه دارای پروتئین نوترکیب از RBD ژنوم ویروس کرونا است. در این واکسن (با و بدون بوستر  یا یادآور) دونوبته در حال انجام است. که با موفقیت در فاز اول و دوم وارد فاز سوم کارآزمایی بالینی خود شده است. در مرحله سوم کارآزمایی این واکسن در دو کشور کوبا و ایران بصورت تصادفی در حال آزمایش قرار می گیرد.

فاز سوم این واکسن در هفت استان مازندران، اصفهان، همدان، یزد، زنجان، بابل و هرمزگان بصورت دو گروه تصادفی درحال کارآزمایی است . در گروه اول 80% افراد مورد مطالعه دریافت کننده واکسن وگروه دوم 20% افراد واکسن نما دریافت می کنند.

واکسن کووید 19

واکسن مشترک ایران کوبا(سوبرنا)

واکسن کووبرکت(شفا فارمد)

واکسن کووبرکت به دریافت کد اخلاق و کارآزمایی بالینی وزارت بهداشت جزء اولین تولید کنندگان واکسن قرار گرفت. واکسن کووبرکت در مرحله کارآزمایی است و متعلق به شرکت شفا فارمد می باشد که وابسته به گروه دارویی برکت ستاد اجرایی فرمان امام است . این واکسن از ویروس غیر فعال شده در کارآزمایی بالینی دو سوکور (که نوعی روش مطالعه است) در دست تولید است. فاز اول به بررسی بی خطری و ایمونوژنیسیتی (ایمنی زایی) در افراد سالم در رده سنی 51 تا 75 مورد مطالعه قرار گرفت.

این واکسن در فاز دوم وسوم خود به طراحی کارآزمایی تصادفی، دو سوکور و موازی با گروه کنترل (گروهی که واکسن نما دریافت می کنند) در رده سنی 18 تا 75 در حال کارآزمایی می باشد.

واکسن کووید 19

واکسن ایرانی کووبرکت

واکسن کووپارس(موسسه تحقیقاتی رازی)

کووپارس بر پایه پروتئین نوترکیب اسپایک کووید در موسسه تحققات واکسن و سرم سازی رازی ساخته شده است. که در دو بخش آنتی ژن و وادوجوانت تشکیل شده است و در سه دوز تزریقی–استنشاقی(در دو دوز اول تزریق بصورت عضلانی و در دوز سوم به صورت استنشاقی در  51 روز به داوطلبان تزریق می شود) تولید شده است.

واکسن کووپارس با آزمایش بر روی 500 موش و 200 میمون سبز آفریقایی به مدت یکسال  صورت گرفته و نتایج را به سازمان غذا و دارو ارسال شده و تاییدیه های کمیته اخلاق فاز یک و دوکارآزمایی بالینی را اخذ کرد. فاز اول در اسفند 1399 آغاز و در فروردین 1400 و با نمونه 133 نفره با بازه سنی 18 تا 55  سال در دوز های 5،10 و 25 میکروگرم در 200 میکرو لیتر پایان یافت.

فاز دوم با 500 داوطلب با رنج سنی 18 تا 70 سال در حال انجام است که در این مطالعه دو گروه واکسن و واکسن نما قرار دارند که همچنان ادامه دارد.

واکسن کووید 19

واکسن ایرانی کووپارس

واکسن فخراواک(موسسه میلاد دارو نور)

واکسن شهید فخری زاده یا سپند واکسنی بر پایه ویروس غیر فعال شده است. که در اسقند 1398 مجوز کد اخلاق را در پژوهش سازمان غذا و دارو اخذ کرد. این واکسن در دو دوز تحت مطالعات بالینی دو سو کو  با گروه کنترل پلاسبو (گروه واکسن نما) مورد بررسی قرار گرفت. این واکسن محصول شرکت میلاد دارو نور که زیر مجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح قرار میگیرد در دست تولید است.

در مطالعه این واکسن آمده است که برای بررسی بی خطر، ایمنی زدایی و انتخاب دوز مناسب از ویروس غیر فعال شده کرونا (MIVAC) صورت گرفته و در افراد سالم در رده سنی 18 تا 55 ساله بطور تصادفی ودو سو کور با کنترل پلاسبو درحال انجام است وو فواصل بین دوزهای 2و3 هفته مقرر شده است.

واکسن کووید 19

واکسن ایرانی فخراواک(نور)

واکسن سیناژن(مشترک ایران با استرالیا)

واکسن سیناژن پنجمین واکنسی بود که در ایران مجوز کد اخلاق دریافت کرد. این واکسن نخستین واکسن کووید در بخش خصوصی بود که مجوز تولید دریافت کرده است. و توانسته به بخش آزمایش بالینی آن برسد. البته این واکسن بطور مشترک با کشور استرالیا درحال تولید است.

در حقیقت این واکسن ابتدا در کشور استرالیا با نام وکسین که تخصص آن در حوزه توسعه و تحقیقات واکسن می باشد توسعه یافت و فاز اول را با موفقیت بر روی گروهی از شهروندان استرلیایی گذرانده است و در حال حاضر بعد از پشت سر گذاشتن آزمایشات حیوانی وارد فاز دو می شود. کارآزمایی بالینی فاز دو این واکسن بصورت تصادفی صورت میگیرد و جهت بررسی ایمنی و اثربخشی واکسن نوترکیب با پروتئین اسپایک ویروس SARS-COV-2(اسپایکوژن) است. که در دو دوز 25 میکروگرم به فاصله 21 روز تزریق می شود(شروع مطالعه از خرداد ماه)

واکسن کووید 19

واکسن تولید مشترک ایران و استرالیا(سیناژن)

بخش پایانی درباره واکسن کووید 19

اقدام دانشمندان و شرکت های دارویی برای واکسن کووید 19 ساخت ایران اقدامی به جا و با ارزش می باشد. اگر واکسن های ایرانی با موفقیت و در زمان تعیین شده به نتیجه برسد. کشور می تواند پوشش واکسیناسون خود را کامل کند. که این مهم برای بخش بهداشت کشور یک دستاورد می باشد

اما با همه ای اینها و  تا رسیدن کشور به واکسن های داخلی، ورود واکسن ها برای واکسناسیون طیف های مختلفضروری بوده و باید باجدیت دنبال گردد بخصوص برای افراد با خطرات بالا در سریعترین زمان ممکن صورت گیرد و همچنین برای اعتماد علمی و عمومی، نتایج مطالعات فاز اول ودوم و در صورت امکان فاز سوم منتشر گردد.

 

برای خواندن مقالات بیشتر درباره کرونا کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید