تجهیزات پزشکی

دستگاه های الکتروسرجری و کاربردهای آن ها

دستگاه الکتروسرجری

دستگاه های الکتروسرجری (Electrosurgery machine) با هدف برش های جراحی و کنترل خونریزی با نیمسوز کردن قسمتی از بدن، در جراحی استفاده می شوند. الکتروسرجری به دلیل کنترل هموستازی در جراحی هایی همچون لاپاراسکوپی و جراحی قلب باز استفاده می شود. دستگاه های الکتروسرجری جراحی را با کاهش درد و قطع خونریزی امن می سازند. مزیت این دستگاه ها برش و انعقاد همزمان و همچنین دسترسی آسان تر به برخی از نواحی جراحی است.

فرکانس این دستگاه بیشتر از 350 هرتز است و هنگام عبور از بدن تحریک عصبی-عضلانی ندارد و تنها حرارت آن روی بدن فرد تاثیر دارد. دارای جریان متناوب با فرکانس بالا است. همچنین شامل الکترودهای فعال، الکترودهای بازگشتی و ژنراتور فرکانس بالا می باشد. این دستگاه طراحی پیچیده تر و قابلیت های بیشتری را نسبت به دستگاه الکتروکوتری داراست.

لوازم جانبی دستگاه های الکتروسرجری

  1. قلم تک قطبی: این قلم، یک الکترود فعال است که روی آن دو دکمه برش و انعقاد وجود دارد و پس از هربار مصرف باید به طور درست ضدعفونی شود. برای آنکه قلم به پوست فرد نچسبد باید دارای سطحی صاف باشد. اگر شدت جریان و فرکانسی که از طرف الکترود به بافت وارد می شود زیاد باشد، بافت دچار تخریب می شود. برای خرید قلم الکتروسرجری مونوپلار یکبار مصرف پلاسما صنعت طب کلیک کنید.
  2. قلم دو قطبی: این قلم برای انعقاد و جلوگیری از هموستازی استفاده می شود. دو سر دارد که در صورت تماس نوک آن با بافت، انعقاد رخ می دهد و بقیه قسمت های قلم عایق است. معمولا از الکتروسرجری های بایپولار، برای جراحی مغز و اعصاب و چشم استفاده می شود.
  3. صفحه بیمار: این صفحه عموما از جنس سیلیکون و دارای یک کابل به طول 3 متر است. جنس و اندازه آن بستگی به خروجی دستگاه دارد. همچنین کانکتور صفحه بیمار می تواند به الکتروکاردیوگراف یا آندوسکوپی وصل شود.
  4. پدال پایی: این دو پدال ضد آب و ضد اشتعال هستند. یکی از پدال ها برای جلوگیری از خونریزی و دیگری برای برش وجود دارند. قلم تک قطبی در صورت فشار هر دو پدال فعال نمی شود.
الکتروکوتر

تفاوت الکتروسرجری با الکتروکوتر

روش کار دستگاه های الکتروسرجری

نسل جدید دستگاه های الکتروسرجری به دلیل برش های دقیق و امواج فرکانس بالا، به بافت سالم آسیب نمی زنند، خونریزی کمتری دارند و احتمال ایجاد زخم پوستی را کاهش می دهند. روش کار به این صورت است که جریان الکتریکی، فرکانس را به واسطه نوک الکترود فعال ارسال می کند و آب درون سلول را به آرامی بیرون می کشد که این عمل سبب خشک شدن سلول می شود. روش دیگر استفاده از دستگاه، برش می باشد که هدف آن جدا کردن بافت مربوطه است. این روش با تبخیر مایعات درون سلول باعث ترکیدن آن می شود و مثل تیغ های جراحی، بافت را از بدن جدا می کند. برای خرید دستگاه الکتروسرجری SMART-1 به اینجا مراجعه کنید.

توصیه هایی جهت خرید 

  • دستگاه ها باید ژنراتور Solid-state داشته باشند.
  • دامنه فرکانس کار ژنراتور بین 0.3 تا 1 مگاهرتز باشد.
  • دستگاه باید دارای نمایشگرهایی باشد که تنظیمات توان را نشان بدهند و خنک سازی آن از طریق فن انجام شود.
  • دارای خروجی مونوپلار ایزوله و سوئیچ دستی و سوئیچ پایی و خروجی بایپولار باشد.
  • حداکثر توان خروجی مونوپلار برای برش در جراحی 3000 وات و حداکثر ولتاژ مدار 2000 وات باشد.
  • حداکثر توان خروجی در حالت بایپولار 50 وات و حداکثر ولتاژ 300 ولت باشد.
  • صدای آلارم دستگاه باید بیش از 45 دسی بل در فاصله یک متر باشد.
دستگاه الکتروسرجری پارکل

دستگاه الکتروسرجری برند parkell

مزیت ها و موارد قابل توجه

در صورتی که فرد جراحی ایمپلنت انجام داده باشد، استفاده از این دستگاه سبب سست شدن پیوند استخوان و ایمپلنت می شود. قبل از عمل با این دستگاه باید بی حسی صورت بگیرد. به دلیل سرعت بالای برش گاهی اوقات محدوده برش بیشتر از نیاز پزشک می شود. یکی از معایب این دستگاه این است که هنگام استفاده از آن در دهان تا مدتی مزه بافت گوشت سوخته حس می شود. دود ناشی از دستگاه هم برای بیمار و هم برای جراح سمی و خطرناک است و باید قبل از استنشاق دود محل را ترک کرد.

سرعت دستگاه به طور کلی بالاست. همچنین خمیدگی و نازک بودن الکترودهای آن به پزشک دسترسی کامل را می دهد. برخی از مزیت های این دستگاه عبارت است از:

  1. قطع خونریزی
  2. از بین بردن ضایعات
  3. ایجاد برش در بافت
  4. بند آوردن خون در جراحی اندامی مانند کبد، ریه، طحال، تیروئید و جراحی قلب باز
  5. مورد استفاده در جراحی های پوست و زیبایی، زنان و زایمان، چشم
  6. هزینه کمتر و سرعت بیشتر نسبت به لیزر
  7. درد کم پس از برش

نتیجه نهایی

به طور کلی انواع مختلفی از دستگاه الکتروسرجری وجود دارد که هر کدام با توجه به نیاز بیمار و پزشک مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه به طور ذاتی خطرناک است و تیم جراحی باید با دقت، عمل را پیش ببرند. عواملی مانند آماده سازی ناقص اتاق عمل، فاسد بودن یا نصب اشتباه الکترود بازگشتی باعث بروز سوختگی بر روی بدن فرد می شوند. به دلیل وجود خطر سوختگی، برخی از سازندگان قسمتی را به دستگاه اضافه کرده اند که کیفیت اتصال الکترود به بافت را ارزیابی می کند و در صورت بروز مشکل آلارم می دهد و دستگاه را غیرفعال می کند. این سیستم، پایشگر کیفیت تماس الکترود واگرا نام دارد.

دلایل دیگری که ممکن است سبب بروز سوختگی شوند خم شدن، چین خوردن و دندانه دار بود الکترودها می باشد که جهت جلوگیری از هر مشکلی این نوع الکترودهای معیوب باید دور انداخته شوند. موادی که خطر سوختگی را در پی دارند باید از اتاق عمل خارج شوند. همچنین بهتر است دستگاه تخلیه دود در جهت جلوگیری از ایجاد هرگونه مشکل، در اتاق عمل وجود داشته باشد. از جمله مدل های پیشنهادی الکتروسرجری SENSIMATIC 7000 SE برند parkell می باشد.

دستگاه الکتروسرجری پزشکی

الکتروسرجری پوست

دیدگاهتان را بنویسید