وبلاگ

تشویق مادربه سقط جنین بی‌دلیل توسط برخی پزشکان به اسم غربالگری

غربالگری

تشویق مادر به سقط جنین بی‌دلیل توسط برخی پزشکان به اسم غربالگری

با توجه به قانون کشور عزیزمان ایران پزشکان باید غربالگیری فراگیر و همگانی را انجام دهند اگر پزشکی بیمار را مجبور به غربالگری نکند و کودکی با نقص مادر زادی متولد شود پزشک مجرم شناخته می شود.

متاسفانه بعضی از پزشک زنان متوجه نیستند با انجام سقط جنین مرکتب گناه می شوند و نوزادانی که دارای نقص مادرزادی هستند نباید متولد شوند البته بعضی از این نوزادان به طور خود به خودی سقط می شوند و و بعضی هم بعد از تولد با جراحی قابل اصلاح هستند.

ناهنجاری های مادر زادی و اختلالات ژنتیکی می تواند در ابتدای بارداری با استفاده روش های تهاجمی و غیر تهاجمی تشخیص داده شود.

طی آزمایش هایی که در سه ماه ی اول بارداری برای تشخیص نقص و بیملری های مادر زادی جنین انجام می شود آزمایش غربالگری و آزمایش تشخیص است.

هدف از آزمایش غربالگری چیست؟

هدف از آزمایش غربالگری تشخیص زود و به موقع نقص ها و اختلالات ژنتیک و کروموزومی در جنین است.

آزمایش غربالگری چیست؟

به تعدادی از آزمایش ها ی تست خون و سونوگرافی گفته می شود که برای بررسی سلامت جنین انجام می شود.

غربالگری چیستمراحل غربالگری:

در غربالگری اولیه ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر در ماه اول تا سوم بارداری است که ممکن است برخی از مشکلات مادر زادی نوزاد تشخیص داده شود.

این سونوگرافی در هفته های 11 تا 13  بارداری انجام می شود. آزمایش غربالگری فقط ریسک ابتلای جنین به بیماری کروموزومی را مشخص می کند به معنی این نیست که جنین مبتلا به بیماری یا اختلال است.

غربالگری مرحله دوم:

در سه ماهه ی دوم بارداری انجام می شود که در این غربالگری درصد ریسک ابتلای جنین به ناهنجاری کروموزومی و بیماری مادر زادی است که در هفته ی 15 تا 20 بارداری انجام می شود این آزمایش ها عبارت اند از:

غربالگری آلفا فتوپروتئین:

AFP پروتئینی که به طور طبیعی توسط کبد جنین تولید شده و در اطراف مایع امنیون وجود دارد و از جفت وارد خون مادر می شود اگر AFP غیر طبیعی باشد عوامل زیر به وجود می آید:

  • نقص لوله عصبی
  • سندروم داون
  • نقص دیواره شکمی جنین
  • دوقلویی ( پروتئین توسط بیش از یک جنین تولید شود)
  • اشتباه در محاسبه زمان بارداری
غربالگری میزان HCG .Esterioh.inhibin :

توسط سلول های جفت تولید می شود سونوگرافی میتواند تاریخ بارداری و بررسی نقص در ستون فقرات جنین و تشکیل اندام های بدن استفاده شود.

آزمایش تشخیصی:

اگر مادر باردار ریسک بالایی برای داشتن جنین با نقص مادر زادی داشته باشد پزشک با آزمایش های تشخیصی مشکل را تشخیص می دهد. در آزمایش های جفت گیری به نمونه برداری از جنین است  اگر آزمایش تشخیصی مثبت باشد تنها ملاک برای ختم بارداری است.

آمنیوسنتز چیست؟

برای نمونه برداری ار مایع آمنیون است برای تشخیص اختلال کروموزومی و نقص لوله عصبی استفاده می شود. در طول بارداری جنین در مایع آمنیون قرار دارد مایع شباهت زیادی به آب دارد و دارای سلول های زنده جنینی و پروتئینی است که اطلاعات مهمی در مورد سلامت جنین به ما می دهد و توانایی تشخیص بیماری ژنتیکی مانند : سندروم داون ، بیماری گلبول قرمز داسی شکل ، سیستیک فیبروزیس ، دیستروفی عضلانی ، تای ساکس و بیماری های مشابه آن را دارد.

غربالگری و سقط نمونه گیری از پرزهای جفتی جنینی CVS درغربالگری:

CVS برای تشخیص بیماری ژنتیکی جنین است که پرزهای جنین کوریونی جفت مورد آزمایش قرار می گیرد که در هفته 10 تا 12 بارداری انجام می شود.

مزایای CVS درغربالگری:

  1. قابلیت انجام برای سن بالای 35 سال مادر
  2. سابقه ی بارداری با ناهنجاری ژنتیکی
  3. تالاسمی مینور در خانواده
  4. سونوگرافی یاغربالگری غیر طبیعی

معایب CVSدرغربالگری:

  1. نمی تواند نقص لوله عصبی را بررسی کند.
  2. خطرات CVS بیشتر از آمنیوسنتز است.
  3. احتمال سقط در CVS از هر 100 نفر 2 نفر است و در آمنیوسنتز 1 نفر از هر 100 مورد است.
  4. امکان عفونت در CVS بیشتر از آمنیوسنتز است.

سقط جنین و غربالگری:

سقط جنین در روزهای اول شبیه به عادت ماهانه است و دارای لکه بینی و خون ریزی و گرفتگی خفیف ماهیچه  و کمر درد است. و با گذست چن روز خون ریزی شدید با لحته و درد بخاطر انقباض ماهیچه منجر می شود.

پزشک با اندازه گیری ضربان قلب جنین و آزمایش خون تشخیص می دهد که جنین سالم است یا از دست رفته است.

سقط خاموش چیست؟

بدون خون ریرزی و بدون هیچ علائمی با یک سونوگرافی معمولی مادر خبر دار می شود که جنینش از دست رفته  این سقط ممکن است چند روز یا چن هفته پیش اتفاق افتاده باشد که سقط خاموش نام دارد.

حاملگی مولار:

گاهی سونوگرافی نشان می دهد که فرد دچار حاملگی مولار شده یعنی بارداری ناموفق بوده است و رشد تخمک بارور متوقف شده است .

عوامل موثر در سقط جنین:

سن:

سن بالا به دلیل اختلالات کروموزومی جنین باعث سقط ناخواسته می شود. که در زنان 40 ساله احتمال سقط بیشتر از زنان 20 ساله است.

وجود سابقه ی سقط جنین:

خانم هایی که دوتا جنین پشت سرهم سقط کرده اند بیشتر احتمال سقط جنین مجدد دارند.

بیماری های مزمن:

بیماری هایی مانند دیابت که به درستی کنترل نشده اند و مشکلات انعقاد خون و بیمار سیستم ایمنی و اختلالات هورمونی مثل تخمدان پلی کیستیک باعث افزایش سقط جنین می شود.

غربالگریمشکلات رحم یا دهانه ی رحم:

ناهنجاری های رحمی مادرزادی و چسبندگی شدید رحمی و دهانه ی رحم ضعیف و کوتاه غیرطبیعی را نارسایی دهانه ی رخم می گویند. که سقط جنین را افزایش می دهد.

سابقه ی نقص مادرزادی یا مشکلات ژنتیکی:

زن باردار و همسرش و یا خانواده دارای مشکلات ژنتیک و سابقه بارداری و با نقص کروموزومی جنین یا نورادی با نقص مادر زادی داشته باشد احتمال سقط جننن افزایش می یابد.

عفونت :

در صورت عفونت مثلیستریوز و اوریون و سرخک و سرخجه و سیتومگالوویروس و پاروویروس و گنوره و ایدز و عفونت باعث افزایش سقط جنین می شود.

مصرف دخانیات و یا نوشیدنی الکلی:

سیگار کشیدن و مصرف نوشیدنی های الکلی و مواد مخدر در طول بارداری همه با هم منجر به سقط جنین می شود.

مصرف دارو:

در هنگام مصرف دارو در بارداری حتما با پزشک هماهنگ باشید. زیرا حتی آسپرین و ایبو پروفن هم سقط جنین را افزایش می دهد.

سموم محیطی:

سرب و آرسنیک و مواد صنعتی مانند فرمالدهید و بنزن و اتیلن اکساید باعث سقط جنین می شود.

چاقی و وزن زیاد:

این مورد در بسیاری از خانم ها شایع است که نیمی از سقط ها بع علت چاقی بیش از حد است.

 

دیدگاهتان را بنویسید