آزمایشگاه

آنالیزر شیر معرفی و کاربرد آن

آنالیزر شیر

آنالیزر شیر دستگاهی است که جلوتر با آن آشنا خواهید شد ولی ابتدا یک توضیح کوتاه درباره شیر خواهیم داد. شیر یک ماده که دارای املاح و ریز مغذی های بسیار است که باعث رشد افزایش هوش و استحکام استخوان ها و دندان ها میشود از این رو متخصصان همیشه مصرف آن را توصیه می کنند.

هر گونه اضافه یا حذف کردن ماده یا ترکیبی به شیر(مثل اضافه کردن آب،گرفتن چربی ،افزودن مواد خنثی کننده یا مواد بازدارنده رشد میکروب…) یک تقلب در تولید شیر میباشد.

محصولات لبنی برای ایجاد سلامت برای مصرف کننده است از این رو نباید تقلبی در آن صورت بگیرد همچنین به جای روش های انالیز قدیمی از دستگاه برای انالیز شیر استفاده شود که کم هزینه تر است و وقت کم تری را میگیرد.

دستگاه انالیز شیر

قابلیت فهم تقلبات شیر

از این رو دستگاه آنالیزر شیر و آنالیزر تقلبات شیر جهت اندازه گیری پروتئین و چربی و آب افزوده شده و SNF(solids non fat،چربی غیر اشباع)و … به کار میرود. آنالیزر شیر قابلیت فهم تقلبات شیر را در برخی  از مدلها دارا میباشد.

در بسیاری از کشور های پیشرفته در تولید محصولات لبنی بیشتر به مواد ژنتیکی ان توجه میشود زیرا بخش بسیاری از شیر را پروتئین ها، چربی ها، لامتوز ها و … تأمین می کنند. از این رو مقدار اصلاحی این مواد مغذی در آن زیاد است چرا که توجه بیشتری به مواد ژنتیکی دارند.

آزمایشگاه های مجهز قادرند شیر گاو و اجزای آن را تجزیه و حتی سلول های آن را آنالیز کنند.از این رو همیشه در مراکز اسلاح نژاد و دام و … تجهیزات آزمایشگاهی ثبت شیر برای آنالیز و تجزیه اجزای شیر در نظر گرفته شده است که از بین این دستگاه ها پیشرفته ترینشان علاوه بر چربی ها، سایر مواد مغذی را نیز تجزیه تحلیل و آنالیز میکنند.

این مواد مغذی به شرح زیر است:

  • تعیین چربی های شیر با استفاده از روش ژربر
  • تعیین چربی شیر با استفاده از دستگاه milkotester
  • تعیین چربی ،پروتئین و لاکتوز با استفاده از اسکنر
  • تعیین سلولهای سوماتیک شیر برای تشخیص غدد شیری در گاوها با استفاده از تعداد سلولهای سوماتیک یا دستگاه شمارش سلول

روش ژربر-آنالیزر شیر

با توجه به  این که این روش از اهمیت زیادی برخوردار است این روش به عنوان یک روش اصلی، به دلیل وجود دستگاه های پیچیده در آزمایشگاه های ضبط ،هنوز هم به عنوان استاندارد برای تعیین دقت دستگاه های الکترونیکی موجود استفاده میشود.

ابزار ها و دستگاه های مورد نیاز و استفاده در این روش عبارتند از:

1.سانتریفیوژ

2.شاکر عمودی(میکسر)

3.شیشه و روکش

4.الکل و اسید

5.جاذب اسید ها ،الکل و شیر

روش آزمون و تحلیل

ابتدا با پیپت ،اسید سولفوریک را به درون کره ریخته،سپس به آرامی و با ظرافت شیر CC11 را با پتاسیم همان ماده نگهدارنده شیر و دی کرومات به اسید اضافه میکنیم و الکل امین را به اندازه 1 سانتی متر به حجم بالا اضافه میکنیم و در انتها درب کره را میبندیم و در یک قفسه قرار میدهیم و با شیکر مواد را مخلوط میکنیم سپس به صورت نامتقارن کره ها را در سانتریفیوژ قرار میدهیم که سرعت آن 2 دور در دقیقه به مدت 1 تا 5 دقیقه قرار میدهیم.

اکومیلک-آنالیزر شیر

اکومیلک آنالیز شیر

بهبود برنامه غذایی دام

از اکومیلک که یکی از دستگاه های آنالیزر شیر است برای بهینه سازی برنامه غذایی دام های شیری برای بدست اوردن پارامتر های دقیق شیر استفاده نمود.این دستگاه به بهبود مدیریت غذایی گاوهای شیری ،مدیریت بر چربی شیر،کنترل بیماری ورم پستان ،کنترل بر بی ثباتی ترکیبات شیر و … کمک میکند.

همچنین دامداران را در جریان تمامی روند و جریان انالیز قرار خواهند داد.

این دستگاه طراحی ساده و سبک دارد و با باطری ماشین قابل استفاده است.

انرژی برق کمی مصرف میکند و برای انالیز مقدار کمی شیر کافی است تا دستگاه کار خود را انجام دهد همچنین هیچگونه اسید یا ماده شیمیایی استفاده نمیشود،به همین دلیل استفاده از این دستگاه کاملا مقرون به صرفه است.

محاسبه بعضی فاکتور ها مربوط به کنترل کیفی شیر و درصد تقلب صورت گرفته:

  • محاسبه نقطه انجماد
  • محاسبه وزن مخصوص(هرگونه تقلب در شیر یعنی حذف یا اضافه کردن ماده یا ترکیبی باعث تغییر وزن مخصوص شیر میشود)
  • محاسبه درصد اب اضافه شده به شیر(شیر خودش 87% از اب تشکیل شده بقیه ان مواد خشک است)
  • محاسبه میزان چربی شیر(متغییر ترین عدد را دارد زیرا حتی یک حیوان هم ممکن است درصد چربی متفاوتی داشته باشد)
  • محاسبه پروتئین شیر
  • محاسبه میزان قند شیر
  • محاسبه دمای شیر(با اندازه گیری دمای شیر میتوان کشف کرد که شیر قبل ازتحویل به مرکز(مرکز چربی گیری و …) جوشانده نشده باشد)
  • محاسبه مواد معدنی شیر(ترکیبات در شیر ثابت نبوده و تحت تاثیر عوامل مختلف تغییر میکند،شیر دارای انواع زیادی از مواد معدنی است)
  • محاسبه درصد ماده خشک بدون چربی(SNF): (همان چربی غیر اشباع که این دستگاه در زمان بسیار کوتاهی میزان چربی غیر اشباع را انالیز و محاسبه میکند)

لاکتواسکن-آنالیزر شیر

این آنالیزر شیر قادر به انجام تست های روتین در شیر خام در زمان کمتر از 5 دقیقه  میباشد. لاکتواسکن با دقت بالا میزان چربی،هدایت الکتریکی،درصد اب افزوده شده،دمای نمونه شیر،وزن مخصوص شیر،پروتئین،لاکتوز،مواد معدنی،ماده خشک بدون چربی یا همان چربی غیر اشباع(SNF) و نقطه انجماد را اندازه گیری میکند و هر چه از این انالیز را در بر گرفتند در اختیار کاربران خود قرار میدهند.کار کردن با این دستگاه(لاکتواسکن) بسیار لذت بخش است زیرا نحوه کار کردن و نصب آن با این دستگاه بسیار ساده است و میتواند بدون مصرف وقتی مورد استفاده قرار بگیرد.

این دستگاه برای انالیز شیر گاو،شیر پاستوریزه، خامه ،شیر گاومیش،شیر بز،شیر استریلیزه،شیر پس چرخ،پودر اب پنیر،مخلوط بستنی،شیر گوسفند و پودر شیر برنامه ریزی شده است.

قابلیت این دستگاه

  • قابلیت نصب به مینی پرینتر(جهت پرینت گرفتن از نتایج اندازه گیری و انالیز) و کامپیوتر
  • قابلیت وارد کردن اطلاعاتی مانند نام دامدار،حجم شیر،پارامتر های دیگر در کامپیوتر
  • 30-60-90 ثانیه ای زمان اندازه گیری ان است
  • 5 Kg وزن دستگاه است
  • 8 ساعت توانایی کار کردن به صورت مداوم دارد.

تجهیزات جانبی لاکتو اسکن-آنالیزر شیر

  • برنامه نرم افزاری(جهت بدست اوردن اطلاعات شیر)
  • سیستم اندازه گیری PH(برای کشف میزان کهنگی یا تازگی شیر،که البته این دستگاه PH به عنوان یک دستگاه مستقل هم قابل استفاده است)
  • مینی پرینتر(همانطور که بالاتر گفته شد برای پرینت اطلاعات انالیز شده)
  • سیستم اندازه گیری هدایت الکتریکی شیر(که به غلظت یون های موجود در آن بستگی دارد)

 

دستگاه eco hiyi-آنالیزر شیر

اکو های وای آنالیزر شیر

اندازه گیری تقلبات شیر

  • حجم قابل اندازه گیری:5_10 ml
  • سرعت اندازه گیری:60s
  • دما:42_5 سانتی گراد
  • رطوبت:0_80%
  • وزن:9 kg
  • چربی:0.1_25%
  • پروتئین:2_7%
  • لاکتوز:0.1_6%
  • نمک:0.4_4%
  • درصد اب اضافه شده:0_70%
  • نقطه انجماد:0.4_0.7
  • PH:0_14

جمع بندی

اضافه یا حدف کردن هر گونه مواد در شیر تقلب در شیر به حساب میی آید از این رو دستگاه آنالیزر شیر برای اندازه گیری این تقلبات استفاده میگردد

دستگاه اکومیلک ، لاکتو اسکن، eco hiyi اکو های وای، از جمله دستگاه های آنالیزر شیر میباشند که هر کدام روش و برنامه ریزی خاص خود را برای آنالیز شیر موجود دارند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید