پزشکی

تاثیر فیبر ها بر سلامت قلب و گوارش و کاهش وزن

تاثیر فیبر بر بدن

فیبر و تاثیر آن بر سلامت قلب، گوارش و کاهش وزن

فیبرها باعث تنظیم هورمون ها و کمک به تخلیه معده می کنند حس سیری را تقویت می کند.

در واقع رژیم هایی که برای کاهش وزن و چربی که همان رژیم پروتئینی است امروزه مصرف فیبرها در این رژیم ها بسیار مورد توجه قرار می گیرند.

طی تحقیقات انجام شده، مصرف فیبر به اندازه ی کافی باعث سلامت و عملکر بهتر قلب، گوارش، قند خون، و بالاخره کاهش وزن می شود.

تاثیر فیبر درافراد انسولینی:

فیبرها باعث تنظیم سطح قند خون می شوند و از این طریق حساسیت به انسولین را کاهش می دهند.

انسولین در ذخیره ی توده های چربی بسیار تاثیر گذار است پس کاهش قند خون باعث کاهش حساسیت به انسولین و تسریع کاهش وزن می شود.

منابع سرشار از فیبر عبارتند از:

میوه ها، سبریجات مانند نارگیل، توت فرنگی، گل کلم، شلغم و حبوبات و انواع دانه های خوراکی مثل لپه، لوبیا چیتی و تخم کتان از منابع فیبر هستند.

فیبر چیست؟

نوعی خاص از گروه کربوهیدرات ها که بدن به راحتی توانایی هضم آن را ندارد در گیاهان یافت می شوند و قابل تجذیه نیستند و از معده سپس روده ی کوچک و بزرگ به صورت تقریبا دست نخورده عبور می کنند با این حال در سلامتی بسیار مفید و فواید زیادی برای بدن دارد.

انواع فیرها:

در واقع دونوع فیبر وجود دارد که به صورت فیبرهای محلول و فیبرهای غیر محلول دسته بندی می شوند که به شرح آن می پردازیم.

فیبر محلول:

با حل شدن در آب ماده ای ژله ای مانند را تشکیل می دهند که باعث کاهش کلسترول و قندخون می شود که این نوع فیبرهای محلول به وفور در جو دوسر، نخود فرنگی، لوبیا، سیب، هویج ، مرکبات یافت می شود.

فیبرنامحلول:

با حرکت مواد در دستگاه گوارش باعث افزایش دفعات مدفوع شده پس برای افرادی که به یبوست مبتلا هستند مناسب و مفید است که در آرد گندم، آجیل، لوبیا، لوبیا سبز و سیب زمینی به وفور یافت می شود.

تاثیر فیبر بر گوارشمزایای سلامتی فیبرها:

موثرترین فایده ی فیبرها تضمین سلامت دستگاه گوارش ، تثبیت سطح گلوکز و کلسترول است همچنین به تاثیر فیبرها در رژیم در ادامه اشاره ای خواهیم کرد.

1_کاهش و کنترل وزن:

  • دارا بودن کالری کم تر در غذاهای فیبر دار باعث کنترل وزن می شود.
  • غذاهایی که فیبر دارند به علت حجیم بودن حس سیری زودتر در فرد و تمایل به مصرف کمتر غذا می شود.
  • جذب قندها را کند می کند که باعث کم شدن سطح قند خون و از افزایش جذب انسولین که باعث چاقی بدن می شود جلوگیری می کند.

2_پیشگیری از سرطان روده:

مصرف این ماده باعث سلامت روده بزرگ و جلوگیری از ابتلای آن به سرطان می شود.

این عملکرد از طریق افزایش مدفوع و کاهش زمان ترانزیت از طریق روده ی بزرگ از ابتلا به سرطان این روده پیشگیری می کنند.

3_تضمین سلامت دستگاه گوارش:

با نظم در حرکات روده مانع از یبوست و ابتلا به کولیت و بواسیر را کاهش می دهد.

از فیبر به عنوان سوخت در روده بزرگ استفاده می شود حرکت نرم و منظم روده به حرکت جریان خون در دستگاه گوارش کمک می کند.

  • هشدار : مصرف زیاد فیبر باعث نفخ و بروز دل درد می شود.

4_کنترل دیابت:

به دیابتی ها توصیه می شود از رژیم غذایی پر فیبر استفاده کنند زیرا این نوع رژیم جذب گلوکز را در روده ی کوچک کم می کند.

این عملکرد باعث افزایش انسولیی که توسط پانکراس برای تثبیت قند خون می شود .

  • هشدار: در رژیم غذایی که فیبر نامحلول زیاد است باعث افزایش خطر به دیابت نوع 2 می شود.

برای کنترل و اطلاع از مقدار و سطح قند خون با استفاده از دستگاه تست قند خون زیکلاس کلیک کنید.

5_کاهش سطح کلسترول:

فیبرهای محلول باعث کم شدن لیپوپروتئین کم چگالی،کم شدن کلسترول بد و کم شدن کلسترول خون می شود.

همچنین انواع غذاهای پر فیبر باعث کاهش فشار خون و التهاب برای سلامت قلب می شود.

فیبر مورد نیاز برای بدن:

مقدار فیبر مورد نیاز برای هر فرد و هر جنسیتی متفاوت است اما مقدار آن به شرح زیر است:

  1. زنان بزرگسال: 21 گرم
  2. مرد بزرگسال: 30گرم
  3. دختران 9 تا 13 سال: 20 گرم
  4. پسران 9 تا 13 سال: 24 گرم
  5. دختران 14 تا 18 سال: 22 گرم
  6. پسران 14 تا 18 سال: 24 گرم

عوارض و خطرات مصرف زیاد فیبر:

مصرف زیاد این ماده باعث بروز نفخ، دل پیچه و وجود گاز در روده می شود.

رفع مشکل:

مصرف روزانه 2 لیتر آب باعث حل شدن مشکل می شود اگر بیماری نادر دارید با پزشک خود مشورت کنید.

شکر و نمکی که در برخی از مکمل های فیبر دار وجود دارد باعث ابتلا به دیابت و فشار خون می شود.

  • پسیلیوم از معروف ترین مکمل های فیبردار است.
خطرات:

در برخی موارد باعث بروز انسداد روده می شود.

بهترین منابع فیبر:

سیب:

از غنی ترین منبع فیبر ویتامین و مواد معدنی و پکتین است پکتین باعث کاهش بیماری قلبی و عملکرد بهتر روده شده که مقدار فیبر موجود در سیب 4.5 گرم است.

عوارض کمبود فیبرتخمه آفتابگردان:

میان وعده ای مغزی با مقدار زیادی فیبر و غنی از چربی های اشباع شده و اشباع  نشده ، انواع پروتئین ها ، منیزیم و سلنیوم و آهن است.

هویج:

این سیفیجات ترد و خوشمزه سرشار از ویتامین K -B6- منیزیم و بتاکاروتن و آنتی اکسیدان است از ماده های کم کالری به شمار می آید.

جو دوسر:

سالم ترین دانه هایی که بتاکاروتن و فیبر محلول دارد که باعث کاهش کلسترول و کنترل قند خون می شود.

کلم بروکلی:

این سبزیجات سرشار از فیبر، ویتامین C، K، فولات، ویتامین های گروه B، پتاسیم و آهن و مواد مغذی ضد سرطان است.

فواید فیبر غذایی برای بدن:

  • سلامت قلب
  • تنظیم مقدار قندخون
  • زیاد شدن عمر
  • بهتر شدن عملکرد دستگاه گوارش
  • حساسیت خوراکی و آسم
  • پیشگیری از سرطان
  • محکمی استخوان ها
  • سم زدایی بدن
  • درمان یبوست
  • کاهش وزن
مزیت غذاهای فیبردار به فرآورده های طبیعی:

همانطور که گفتیم در اکثر غذاها و خوراکی ها مقدار بسیار زیادی فیبر وجود دارد در فرآورده های غذایی که دارای غلات و نان هستند فیبر به وفور یافت می شود اما این منابع دارای مواد افزودنی هستند پس به نظر سالم نمی رسند و برای سلامتی مضر هم هستند پس بهترین روش دریافت این ماده از مصرف مواد غذایی تازه و سالم و میوه جات و سیفی جات هستند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *