وبلاگ

نحوه کنترل خشم

خشم

خشم چیست؟

خشم، یک حالت احساسی است که ممکن است به حدی کم باشد که به آن ناراحتی خفیف گویند و یا ممکن است تا حد تندخویی و پرخاشگری هم بالا برود و اتفاقات ناخوشایند را رقم بزند.

عصبانیت حسی طبیعی است که به وقت مشکلات و مسائل مختلف در خانه و محل کار به فرد کمک می کند که آن مرحله را پشت سر بگذارد.

عصبانیت :

اگر عصبانیت از کنترل خارج شود تهاجمی ، انفجاری و یا حتی منجر به برحورد فیزیکی می شود که فرد را با مشکل مواجه می کند.

از این رو کنترل عصبانیت بسیار مهم است زیرا به فرد کمک می کند حرفی نزند یا چیزی نگوید و یا کاری انجام ندهد که منجر به پشیمانی شود.

عصبانیت یک واکنش عاطفی و اساسی ماست که گاهی اوقات نشانه ی هشدار خوبی است که نشان می دهد همه چیز در زندگی ما خوب نیست گاهی اوقات خشم حق شماست که حسش می کنید که حس ما را از عدالت و مسئولیت اجتماعی کنترل می کند.

چرا عصبانی می شویم؟

افزایش میزان آلدرنالین قلب و میزان تنفس، فشار خون ، تنش عضلانی و تعریق به هنگام عصبانیت امری عادی است که منجر به بروز خشم می شود.

که کلمات، لحن، چهره و زبان بدن ما نشانگر عصبانی بودن فرد است تا زمانی که کنترل خود را به دست اوریم.خشمی که به مدت طولانی سرکوب می شود باعث سردرد و حالت تهوع و تحریک پذیری و ناراحتی های شکمی می شود.

خشمعلت خشم چیست؟

عصبانی شدن برای هر فردی ممکن است متفاوت باشد مثلا اگر شخصی جلوی درب پارکینگ شما پارک کرده باشد با یک تذکر برای جابه جایی ماشین، می توانید به  خواسته خودتان برسید. اما فرد دیگری اگر در این موقعیت قرار بگیرد ممکن است شروع به داد و بی داد کردن و اعتراض شدید کند.

در این مثال موقعیت ها و اتفاق رخ داده یکی است اما دو نوع رفتار پیش می آید که مشخص می کند هر فردی در هر موقعیتی، واکنشی نشان دهد.

دو عامل مهم در خشم

عوامل درونی:

کسی در بروز این علائم تاثیرگذار نبوده و از درون خود فرد سرچشمه می گیرد مانند: فکر، عقیده ، خاطره، سرکوب ها، اتفاقات گذشته

یاداوری خاطره ای بد و اتفاقی ناگوار باعث خشم می شود که به دلیل عوامل درونی است.

عوامل بیرونی:

عواملی خارج از ذهن ما و در اطراف ما رخ می دهد و دیگران باعث وجود آمدنش می شوند مانند رخ دادن اتفاق بد، افراد دورو برمان، شرایط زندگیمان

که دو عامل قابل کنترل است حتی عواملی که در بروزشان تاثیرگذار نیستیم با مدیریت کردنشان می توانیم هم از بروز اتفاق بد جلوگیری کنیم و هم از این اتفاق به نفع خودمان استفاده کنیم.

پس به زبان ساده کنترل خشم عبارت است جلوگیری از رخ دادن خشم.

کنترل خشم از نظر اسلام:

اگر در حالت ایستاده خشم به شما دست می دهد فورا بنشینید این نشستن باعث آرامی شما می شود.

اگر در حالت نشسته خشمگین شدید، فورا دراز بکشید .با رعایت این عوامل می توانید خشم خود را کنترل کنید.

تاثیر مسائل خانوادگی :

برخی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی زود عصبی می شوند و به خاطر محیط زندگی رودتر خشمگین می شوند. اگر خانواده خشم خود را کنترل کنند فرزندشان در آینده می تواند خشم بی موقع خود را کنترل کند.

زیرا در کودکی یاد گرفته است زمانی که خشمگین می شود کاری کند که بهترین حالت خودش را حفظ کند.

تعریف خشمروش های کنترل عصبانیت

1_بشمارید:

از 1 تا 10 بشمارید اگر به شدت عصبانی هستید شمارش را از 100 شروع کنید این کار باعث می شود ضربان قلب کم شود و خشم تان فروکش کند.

2_نفس عمیق بکشید:

وقتی عصبی می شوید نفستان به شماره می افتد و با افزایش خشم سرعت نفس کشیدن هم بیشتر می شود که وضعیتتان را با نفس آهسته و عمیق کنترل کنید. به منظور نفس عمیق، هوا را از بینی وارد بدن و از دهان به بیرون بفرستید. این دم و بازدم ها را به آرامی و در مدت چند ثانیه انجام دهید.

3_ قدم بزنید:

ورزش اعصاب را آرام و خشم را کم می کند. پس هر وقت که عصبانی شدید به پیاده روی بروید و یا دوچرخه سواری کنید به توپ ضربه بزنید این تخلیه انرزی برای ذهن و بدنتان مفید است.

4_ماهیچه هایتان را در حالت آرامش قرار دهید:

در آرام سازی عضله ها ، ماهیچه های دیگر بدنتان را سفت و بعد آزاد کنید که حین این کار نفش عمیق و آهسته بکشید.

5_نوعی مانترا باخود تکرار کنید:

در آیین زرتشت به مجموعه ای از کلمات و آواهایی که با آهنگی خاص و به دفعات تکرار می شوند مانترا می گویند. در مدیتیشن استفاده کنید.

پس حین عصبانیت عبارت هایی مانند “آرام باش” و “سخت نگیر” و “حالت خوب می شه” عبارت های آرام بخش هستند فکرتان را متمرکز می کند پس زیاد تکرار کنید.

6_انجام حرکت کششی:

حرکت کششی گردن و شانه از حرکت های یوگا هستند که به شما در کنترل بدن و مهار کردن احساسات به فرد کمک می کند.

7_حواس خود را پرت کنید:

وقتی عصبانی هستید وارد اتاقی آرام شوید و چشم هایتان را ببنید محیطی خوش منظره زیبا و آرام بخش را تصور کنید و به جزئیات تمرکز کنید این روش باعث آرام شدن شما می شود.

8_موسیقی گوش کنید:

موسیقی انتخاب کنید که خشم را از شما دور کندهدفون بگذارید موسیقی مورد علاقتان را گوش کنید.

خشم چیست9_سکوت کنید:

وقت عصبانیت حرارت بدنتان بالا می رود که باعث وسوسه شما و زدن حرف هایی پر از خشم می شود که زدن این حرف ها بسیار صدمه زننده است در این حالت فکر کنید کودک هستید و لب هایتان به هم چسبیده و نمی توانید حرف بزنید.

10_به خودتان فرصت دهید:

دور از دیگران بنشینید در این لحظه که ساکت هستید اتفاق ها را بررسی و استراحت کنید که باعث خنثی شدن شما می شود.

11_اقدام کنید:

انرژی خشم را مهار و برای کسی کار خوبی انجام دهید.

کلام اخر:

هرگز به دیگران اجازه ندهید اوقات خوش شما را تلخ کنند.

عصبانیت و خشم را همه در طول زندگی خود تجربه کرده اند اما اگر خشمتان به تهاجم یا حالت انفجاری تبدیل شد از روش های بالا استفاده کنید اگر این روش ها تاثیر نداشت با پزشک مشورت کنید روان درمانگر عواملی که باعث می شود شما نتوانید خشم تان را کنترل کنید را بررسی و به کنترل خشم شما کمک می کند.

موفق باشید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید